Datering
Maker Klaas Jans Krol

Koperen evenaar, vervaardigd door Klaas J. Krol te Sneek.

Evenaar van messing. De twee armen hebben verzonken ogen waar de schalen aan hangen. De schalen zijn eveneens van messing en hangen aan drie kettingen.
Klaas Jans Krol is geboren te Hindeloopen op 12 maart 1814. Hij was zoon van Jan Gerrits Krol (1784/85 - 1836) en Dieuwke Klazes de Vries. Hij trouwde met Jacobje Feenstra op 11 febr. 1841. Klaas Jans Krol was net als zijn vader arrondissements-ijker van Sneek Hij was hem na zijn dood in 1836 opgevolgd in dat ambt. Toen Klaas in 1857 stierf werd hij op zijn beurt opgevolgd door zijn broer Dirk Jans Krol (geboren 28 jan. 1823). Dirk bleef het ambt vervullen tot 1870. In dat jaar werden de arrondissements-ijkkantoren opgeheven. In de lijst van patentplichtigen van Sneek wordt Klaas J. Krol genoemd als balansmaker.
literatuur: - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994), pp. 133-142.

Identificatie
Titel
Koperen evenaar, vervaardigd door Klaas J. Krol te Sneek.
Objectnummer
FSM-2000-027
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017056
Werk
Breedte
cm
Hoogte
10.0 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Klaas Jans Krol
Datering
Materiaal
  • Messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA