Datering
Maker Fa, Louwmans en Co.

Koperen evenaar vervaardigt door de Fa. Louwmans en Co. te Sneek

Evenaar. Eikehouten voetplaat waarop een zich verjongende ijzeren staaf met bovenaan een haak in de vorm van een zwanehals. Aan de haak hangt een messing evenaar met twee afneembare platte schalen. Aan de voorzijde van de balansarm ingeslagen: 'L.C.'en 'SNEEK', aan de achterzijde '3'en KILOG'. Met (niet origineel) gewichtenblok (B).
De evenaar is in gebruik geweest op de Thomas van Aquinoschool aan de Hooiblokstraat te Sneek.
In 1867 ging Joachim Louwmans, sinds 1865 fabrikant van ijzer- en koperwaren en tevens klokkenmaker te Sneek, een fusie aan met de 22 jarige Hendrik Pyttersen, zoon van een koopman die handelde in brandstoffen en gereedschappen, gevestigd aan het Grootzand. Zij richtten een vennootschap op tot het drijven van een blikslagerij, kopergieterij, lood- en zinkgieterij en het fabriceren van geslagen ijzer onder de firma naam; J. Louwmans. In 1870 werd de bedrijfsnaam officieel de Firma Louwmans en Compagnie of korter Firma Louwmans en Co.. Deze firma maakte veel maten en gewichten, Zelfs zodanig veel dat de ijkers van het ijkkantoor van Leeuwarden (nr. 15) tot eind 1874 op de fabriek kwamen om te ijken. In 1903 verhuisde het bedrijf van Sneek naar Wenum (bij Apeldoorn) omdat de vele gebouwen aan de Gedempte Pol niet goed geschikt te maken waren om te voldoen aan de Arbeids- en veiligheidswet. In Wenum betrok de firma een voormalige levensmiddelenfabriek.
Literatuur: - J.J. de Vos, De Historie van de firma Louwmans en Co. (niet uitgegeven manuscript) - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994) - G.M.M. Houben en D.A. Wittop Koning, 2000 jaar Gewichten in de Nederlanden (Lochem, 1980) - www.oudegewichtjes.nl

Identificatie
Titel
Koperen evenaar vervaardigt door de Fa. Louwmans en Co. te Sneek
Objectnummer
FSM-2018-029-A
Objecttype
 • Evenaars
  Evenaars zijn gelijkarmige jukbalansen voor het bepalen van het gewicht van goederen boven de 5 kg. (Het waagstuk. Wegen en waaggebouwen in Nederland, div. auteurs, Amsterdam 1990)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025321
Over
Onderwerpen
 • Onderwijs
  Te gebruiken voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het gehele proces van het overbrengen van kennis, attitudes, vaardigheden of sociaal gewaardeerde karakter- of gedragseigenschappen. Gebruik 'opleiden' voor de specifieke activiteiten die betrekking hebben op het doelbewust overdragen van kennis, vaardigheden of sociale normen aan anderen. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
56 cm
Hoogte
94.5 cm
Diepte
25 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fa, Louwmans en Co.
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA