Datering
Maker F.H. Pijttersen

Koperen evenaar, vervaardigd door F.H. Pijttersen te Sneek.

Evenaar van geel koper. De twee armen hebben verzonken ogen waar de schalen aan hangen. De schalen zijn eveneens van koper en hangen aan drie kettingen.
F.H. Pijttersen was een oomzegger van A.T. Pijttersen, directeur van Louwmans en Co. te Sneek. F.H. Pijttersen begon voor zich zelf in 1891 met een zaak die gereedschappen voor zuivelfabrieken verkocht.
literatuur: - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994), p. 151. - J.J. de Vos, De historie van de firma Louwmans en Co. Sneek (1985).

Identificatie
Titel
Koperen evenaar, vervaardigd door F.H. Pijttersen te Sneek.
Objectnummer
FSM-O-014
Objecttype
 • Evenaars
  Evenaars zijn gelijkarmige jukbalansen voor het bepalen van het gewicht van goederen boven de 5 kg. (Het waagstuk. Wegen en waaggebouwen in Nederland, div. auteurs, Amsterdam 1990)
 • Balansen
  Balansen zijn meetinstrumenten waarmee gewogen werd in de waag. (Levende Stenen 1977)
 • Weeginstrumenten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017054
Werk
Breedte
cm
Hoogte
18.0 cm
Lengte
39.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. F.H. Pijttersen
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA