Datering
Maker F.H. Pijttersen

Een holschaaf van het merk F.H. Pijttersen uit Sneek.

Een holschaaf van het merk F.H. Pijttersen, Sneek. Gemerkt met de initialen van de eigenaar: A.B.
F.H. Pijttersen had een schavenfabriek in Sneek. Hij onderhield goede contacten met Nooitgedagt te IJlst, die de fabriek in juli 1891 van hem overnam.
literatuur: - G. van der Sterre, Onderzoek van de schaven van het Fries Scheepvaart Museum te Sneek (Leiderdorp, z.j.) - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Een holschaaf van het merk F.H. Pijttersen uit Sneek.
Objectnummer
FSM-1989-200
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006200
Werk
Breedte
4.4 cm
Hoogte
17.2 cm
Lengte
28.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. F.H. Pijttersen
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA