Datering
Maker Onbekend

Krukgewicht van 1 kilogram met het merk van D.J. Krol te Sneek.

Krukgewicht van 1 kilogram. IJzer. Kegelvormig. Onderin een vierkant justeergat. Bovenop een loden kraag met het opschrift "NED.POND KIL" en de drie ijkmerken. Door het lood de ringvormige kruk van het gewicht.
Het gewicht is geijkt door arrondissementsijker D.J. Krol te Sneek. Hij was actief tussen1858 en 1870. Zijn vader en grootvader hadden dat ambt ook uitgeoefend. In 1870 werden de arrondissementsijkkantoren opgeheven.
literatuur: - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994), pp. 133-142.

Identificatie
Titel
Krukgewicht van 1 kilogram met het merk van D.J. Krol te Sneek.
Objectnummer
FSM-2001-542
Objecttype
  • Gewichten
    Metalen of stenen voorwerp dat een bepaalde zwaarte heeft en dat men gebruikt om de zwaarte van andere voorwerpen te bepalen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017894
Werk
Hoogte
10.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA