Datering
Maker Onbekend

Vaandel van S.J. Pekema.

Vaandel, wit katoen, beschilderd. Recht, aan de onderzijde ingesneden waardoor aan de zijden uitlopend in punten. Centraal drie vlakken boven elkaar in de kleuren rood, wit en blauw. Langs de zijden twee oranje banen waartussen een witte baan. Het geheel was bevestigd aan een stok met twee gedraaide, oorspronkelijk goudkleurige, knoppen. Aan de stok ook nog enkele resten van koorden met daaraan één kwast. Op het vaandel een opschrift. Op het rode vlak 'S.J. Pekema'. Op het witte vlak: 'Onderlinge / Brandwaarborg / Maatschappij / Woudsend. Op het blauwe vlak: 'Opgericht 1816'. De achterzijde van het vaandel is gevoerd met oranje katoen.
Hoogstwaarschijnlijk is het vaandel afkomstig van Sippe Jelles Pekema (Haskerland 6 mei 1839(?)- Bolsward 21 februari 1917). Hij trouwde op 4 mei 1862 met Maria Jeannette Peereboom (Bolsward 24 juni 1839 - 28 juli 1911). In een gedenkboek uit 1897 (2008-025) zit een fotografisch portret van S.J. Pekema met als onderschrift: 'S.J. Pekema, Bolsward, 1883'. Vermoedelijk is dit de datum waarop hij correspondent werd bij de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij van Woudsend. In een tweede gedenkboek uit 1916 (2008-024) is het pand afgebeeld dat S.J. Pekema had verzekerd bij deze maatschappij. Hierbij als onderschrift: 'S.J. Pekema, Bolsward'. In de voorgevel van dit pand het adres 'E56'.
Het vaandel is geschonken door de 'Stichting Woudsend Anno 1816'. Deze stichting werd in 2004 opgericht na de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816. In 1816 werd te Woudsend de Onderlinge brandwaarborgmaatschappij Woudsend Anno 1816 opgericht. Deze maatschappij was bedoeld voor het verzekeren van brandschade bij agrarische bedrijven. De eerste verzekerde was Hylke W. Visser wiens boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga hierom de toepasselijke bijnaam 'de Eersteling' kreeg. Tot de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816, in december 2004, zijn de leden steeds bediend vanuit het dorp Woudsend. In 2004 werd de portefeuille overgedragen aan Woudsend verzekeringen, thans een onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V.. In het Fries Scheepvaart Museum bevind zich het interieur van de opkamer van boerderij 'de Eersteling' te Ypecolsga.

Identificatie
Titel
Vaandel van S.J. Pekema.
Objectnummer
FSM-2008-045
Objecttype
 • Vaandels
  Stuk stof waarop een afbeelding, symbool, logo of opschrift is geschilderd, geborduurd of gedrukt, bedoeld om te worden uitgestald. Het niet strikt rechthoekige maar vaak aan de onderzijde gesegmenteerde vaandel is meestal bevestigd aan een vaandelstok, een horizontale stok aan de bovenzijde van de draagstok. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021039
Over
Onderwerpen
 • Verzekeringsmaatschappijen
 • Woudsend
 • Bolsward
Werk
Breedte
64 cm
Hoogte
135 cm
Lengte
86.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA