Datering
Maker Gebroeders Van Oven

Vaandel van de Oranjevereniging van Sneek: de Vereniging Oranje.

Vaandel van van de Oranjevereniging Sneek. Het vaandel is van paars en oranje velours, opgehangen aan een met snijwerk versierde en vergulde draagstok. Versieringen, grotendeels in goud: wapen van Sneek, omgeven door lauwertakken en de tekst 'Vereeniging / 'Oranje' / Sneek'.
literatuur: - Catalogus Sneker Vaandels. Tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum (1980).

Identificatie
Titel
Vaandel van de Oranjevereniging van Sneek: de Vereniging Oranje.
Objectnummer
FSM-1980-014-A
Objecttype
 • Vaandels
  Stuk stof waarop een afbeelding, symbool, logo of opschrift is geschilderd, geborduurd of gedrukt, bedoeld om te worden uitgestald. Het niet strikt rechthoekige maar vaak aan de onderzijde gesegmenteerde vaandel is meestal bevestigd aan een vaandelstok, een horizontale stok aan de bovenzijde van de draagstok. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003328
Over
Onderwerpen
 • Oranjeverenigingen
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
99.0 cm
Hoogte
147.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Gebroeders Van Oven
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden