Datering
Maker Onbekend

Vaandel van de Willem Lodewijk School voor Schipperskinderen.

Vaandel. Het vaandel is van, oorspronkelijk donkergoen maar tot bruin verbleekt, velours en in goudkleur beschilderd met het opschrift: 'WILLEM LODEWIJK / SCHOOL / CHRISTELIJKE SCHOOL / VOOR / SCHIPPERSKINDEREN'. Midden op het vaandel een afbeelding van een zeilschip met zijzwaarden. Er zijn sporen aanwezig van vermoedelijk acht medailles. De medailles ontbreken echter. Het vaandel werd opgehangen aan twee banden in de bovenhoeken. Eén van de banden is aan de achterzijde losgeraakt. Een stok ontbreekt. Op het breedste punt wordt het vaandel vlak gehouden door een metalen strip welke is ingenaaid in een reep stof. Hieraan twee bandjes welke ooit om de stok vastgeknoopt konden worden.
In de twintiger jaren van de twintigste eeuw was er in de Jan van Nassauschool een klas bestemd voor schipperskinderen. In oktober 1930 werd besloten daar een eigen school van te maken. Na tijdelijk op enkele adressen gevestigd te zijn geweest, kreeg de school in juni 1931 haar eigen gebouw aan de Johan Willem Frisostraat. Deze Willem Lodewijkschool werd op 4 juni 1931 geopend. In 1977 werd het gebouw bestemd tot gebouw van de wijkvereniging. De schippersschool was toen al enkele jaren opgeheven wegens terugloop van het aantal leerlingen.
literatuur: - Leeuwarder Courant, 05-06-1931 - 'De Willem Lodewijkschool' (publicatie t.b.v. de reünie op 6 maart 1982).

Identificatie
Titel
Vaandel van de Willem Lodewijk School voor Schipperskinderen.
Objectnummer
FSM-2010-037
Objecttype
 • Vaandels
  Stuk stof waarop een afbeelding, symbool, logo of opschrift is geschilderd, geborduurd of gedrukt, bedoeld om te worden uitgestald. Het niet strikt rechthoekige maar vaak aan de onderzijde gesegmenteerde vaandel is meestal bevestigd aan een vaandelstok, een horizontale stok aan de bovenzijde van de draagstok. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021873
Over
Onderwerpen
 • Onderwijs
  Te gebruiken voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het gehele proces van het overbrengen van kennis, attitudes, vaardigheden of sociaal gewaardeerde karakter- of gedragseigenschappen. Gebruik 'opleiden' voor de specifieke activiteiten die betrekking hebben op het doelbewust overdragen van kennis, vaardigheden of sociale normen aan anderen. (AAT)
 • Schippersscholen
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA