Datering
Maker Oene Romkes de Jongh

Oene Romkes de Jongh - schilderij met voorstelling van het Sloterdijckhuis te Makkum.

Schilderij. Olieverf op doek. Winters dorpsgezicht. Centraal het zogenaamde Sloterdijckhuis te Makkum. Het huis ligt op de hoek van de Grote Zijlroede en de Krommesloot. Het schilderij is gevat in een goudkleurige, bewerkte lijst met palmetten en lauwertakken.
Oene Romkes de Jongh werd geboren op 6 april 1812 te Makkum en is overleden te Amsterdam op 1 juli 1896. Hij werkte in Amsterdam en Nieuwer Amstel. Hij schilderde stadsgezichten, waaronder te Amsterdam, meestal in de winter. Hij heeft ook een enkel landschap geschilded. Nam werk van A. Eversen en C. Springer tot voorbeeld. Volgens Scheen schilderde hij in een slechte kopietrant. Het Sloterdijckhuis lag op de hoek van de Grote Zijlroede en de Krommesloot te Makkum. Het huis is gebouwd door de familie Sloterdijck. Simon Sloterdijck stichtte in 1768 te Makkum een glasblazerij. Hi jis geboren te Makkum op 3 nov. 1738 en overleden te Bolsward op 14 juni 1817. Hij trouwde te Pingjum op 28 nov. 1762 met Magdalena Canter Visscher (1735-1809). Het echtpaar kreeg acht dochters van wie er drie de volwassen leeftijd bereikten. Het Sloterdijckhuis werd in de negentiende eeuw bewoond door Anne Lieuwes Buma. Hij en zijn vrouw Trijntje Sytzes Ykema kochten in 1800 de papiermolen Het Springend Hart van Jelmer P. Tichelaar te Makkum. Ze woonden toen nog in Workum, maar verhuisden naar Makkum. Anne Lieuwes Buma werd geboren op 27 febr. 1758 te Hommerts. Hij verwierf kapitaal als kapitein van de koopvaardij-galjoot De Vigilante. Zijn vrouw kwam uit een welgestelde familie. Anne Lieuwes Buma stierf op 6 mei 1833 te Makkum. Zijn vrouw stierf op 25 juli 1837. Van hun kinderen en erfgenamen Lieuwe, Sytze, Johannes en Sybertje is vooral Lieuwe bekend geworden. Hij was al op 20-jarige leeftijd doctor in de letteren en wijsbegeerte. Zijn bibliotheek van 30.000 delen klassieken was ver buiten de grenzen beroemd. Het familievermogen werd beheerd door Johannes en Sytze Buma.
literatuur: - O. Gielstra, "De papiermolen Het Springend Hert" in: Ald Nijs nrs. 15/16 - "Genealogie Sloterdijck" in: Nederland's Patriciaat 1993, pp. 475-503

Identificatie
Titel
Oene Romkes de Jongh - schilderij met voorstelling van het Sloterdijckhuis te Makkum.
Objectnummer
FSM-2003-115
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018936
Over
Onderwerpen
  • Schaatsers
  • Tjalken
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
  • Makkum
Werk
Hoogte
86 cm
Lengte
117 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Oene Romkes de Jongh
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Doek
    Closely woven textile made in various weights, usually of flax, hemp, jute, or cotton, used especially for sails, tarpaulins, awnings, upholstery, bags, and as a support for oil painting. (Project Fotografie)Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden