Datering
Maker Onbekend

Zeegezicht: kofschip en andere schepen in het zicht van de haven.

Schilderij. Olieverf op doek. Zeegezicht. Centraal een groot kofschip met volle zeilen halve winds aankoersend op een haven. Aan bakboordzijde van het kofschip is een aakje vastgemaakt. Links op voorgrond een vissersscheepje met gestreken fok. Rechts op voorgrond een beurtscheepje. Achter het kofschip een driemastgaljoot. Op de achtergrond nog een aantal zeilschepen en geheel rechts een stadssilhouet met havenmonding.
Het schilderij stond in de catalogus van Sotheby's genoteerd als vervaardigd door een navolger van Engel Hoogerheyden (1740-1809) die woonde en werkte in Middelburg. Onder de lijst linksonder een signatuur

Identificatie
Titel
Zeegezicht: kofschip en andere schepen in het zicht van de haven.
Objectnummer
FSM-2005-279
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Zeegezichten
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020428
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
  • Galjoten
    Kustvaarder van de 17de tot 19de eeuw gebruikt bij de koopvaardij van de Nederlanden, Duitsland, Scandinavië, Engeland en Frankrijk. Het was een rondgebouwde platbodem met een kiel. Het type leek enigszins op een boeier, maar werd groter gebouwd. Ze waren getuigd als de fluit en de andere grotere koopvaarders. (aatned.nl)
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Tjalken
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
  • Vissersschepen
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
76.5 cm
Hoogte
66.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden