Datering
Maker Rein Miedema

Rein Miedema - zeegezicht met afbeelding van een botter en een stoomschip op zee.

Zeegezicht. Olieverf op paneel in vergulde bewerkte lijst. Voorstelling van een onstuimige zee met een botter en op de achtergrond een stoomschip met hulpzeilvermogen.
Rein Miedema. Geboren Harlingen 19 aug. 1835 en gestorven Rotterdam 23 april 1912. Zijn vader Simon Miedema, een Harlinger ijzerkramer, was lid van het Harlinger tekencollege ‘Tot Nut en Vermaak’. Tot 1861 woonde en werkte Rein Miedema in Harlingen. In genoemd jaar vertrok hij naar Rotterdam, alwaar hij zich aanvankelijk liet inschrijven als stucadoor. Pas op latere leeftijd wijdde hij zich (volledig) aan de schilderkunst en vanaf 1886 liet hij zich alleen nog kunstschilder noemen. Blijkens de documentatie van de RKD was Rein tevens leraar aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Miedema tekende en schilderde vooral zee- en riviergezichten met schepen. Drie zoons van Rein Miedema kozen ook een kunstzinnig beroep. Simon (1860-1934) werd beeldhouwer, Johan (1870-1952) werd kunstschilder en Nicolaas (1871-1916) werd musicus en kunsthandelaar.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 30 okt. 1958 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1986, p. 21 - R. Miedema, Mijn vader en zijn werk (Lochum, 1934) (een boek handelend over de beeldhouwer Simon Miedema (1860-1934), zoon van Rein waarnaar ook slechts in de inleiding verwezen wordt.)

Identificatie
Titel
Rein Miedema - zeegezicht met afbeelding van een botter en een stoomschip op zee.
Objectnummer
FSM-1986-117
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Zeegezichten
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004566
Over
Onderwerpen
  • Stoomschepen
  • Botters
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Vissersschepen
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
35.0 cm
Lengte
42.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Rein Miedema
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden