Datering
Maker Tjomme Auke Stam

Tjomme Auke Stam - aquarel met voorstelling van een centerboard.

Aquarel. Gezicht op de Scharsterrijn ter hoogte van Boornzwaag. Langs de oever tjalken en links een tweemastkoftjalk. Het enige zeilende schip is een centerboard.
Tjomme Auke Stam. Geboren 11 juni 1845, gestorven 9 jan. 1926. Stam was amateur-aquarellist, maar besteedde zijn vrije tijd ook aan de zeilsport. Met centerboards en andere zeilschepen won hij diverse prijzen.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1954

Identificatie
Titel
Tjomme Auke Stam - aquarel met voorstelling van een centerboard.
Objectnummer
FSM-G-005
Objecttype
 • Aquarellen
  Schildering gemaakt met in water gesuspendeerd pigment dat met een penseel is aangebracht op een gewoonlijk papieren drager.
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009594
Over
Onderwerpen
 • Tjalken
  Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
 • Koftjalken
  IJzeren of stalen scheepstype. De houten koftjalk is een forse tjalkachtige met een opvallend zwaar en breed berghout. Ze waren geschikt voor de grote en kleine kustvaart. (De Binnenvaart)
 • Centerboards
  Zeiljachten met een middenzwaard (centerboard). (MARDOC)Het midzwaardjacht is een rank gebouwd scherp model zeiljacht met een beweegbare kiel in het midden van het schip. (Wikipedia)
 • Terherne
Werk
Breedte
cm
Hoogte
34.0 cm
Lengte
47.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Tjomme Auke Stam
Datering
Materiaal
 • Papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA