Datering
Maker Onbekend

Anonymus - Schilderij met afbeelding van een zeilwedstrijd bij Marken.

Schilderij. Zeegezicht. Gezicht op een zeilwedstrijd van kieljachten (waaronder waarschijnlijk de centerboard de 'Telegraaf' van T. Stam uit Sneek) op de Zuiderzee bij Marken. Op de achtergrond is rechts de vuurtoren van Marken te zien. In het midden ligt een botter voor anker met aan boord Prins Hendrik de Zeevaarder.
Onder de deelnemende zeilboten is waarschijnlijk ook de centerboard met de naam Telegraaf, die in bezit was van de T. Stam uit Sneek. Prins Hendrik de Zeevaarder (1820-1879) was de broer van koning Willem III.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 31 dec. 1895. - S. ten Hoeve 'Herinneringen aan prins Hendrik de Zeevaart in het Fries Scheepvaart Museum' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, pp. 33-48.

Identificatie
Titel
Anonymus - Schilderij met afbeelding van een zeilwedstrijd bij Marken.
Objectnummer
FSM-G-490
Objecttype
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004222
Over
Onderwerpen
 • Zeilwedstrijden
  Wedstrijd tussen zeilvaartuigen langs een bepaalde baan, of van haven naar haven.
 • Centerboards
  Zeiljachten met een middenzwaard (centerboard). (MARDOC)Het midzwaardjacht is een rank gebouwd scherp model zeiljacht met een beweegbare kiel in het midden van het schip. (Wikipedia)
 • Marken
Werk
Breedte
cm
Hoogte
59.0 cm
Lengte
80.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA