Datering
Maker J.J. van der Weel

J.J. van der Weel - aquarel met voorstelling van de visaak Dolphijn.

Aquarel. Voorstelling van de visaak Dolphijn. Aan boord twee mannen en twee vrouwen.
De aquarel is waarschijnlijk vervaardigd naar een foto. De afgebeelde personen zijn: Hendrik Voordewind (aan het roer) Alida Voordewind-van der Beek, Hillechiena Titia Voordewind en Tjerk Voordewind. Hendrik Voordewind was de zoon van Tjerk Voordewind, schipper op de overnaadse boeier Stavo (gesloopt in 1923). Hendrik Voordewind was van 1918-1970 eigenaar van de visaak Dolphijn, die in 1868 in opdracht van mr. Jan Minnema Buma is gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee te Joure.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 20 - H.G. van Slooten 'Eeltje Holtrop van der Zee en zijn familie' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 116-118.

Identificatie
Titel
J.J. van der Weel - aquarel met voorstelling van de visaak Dolphijn.
Objectnummer
FSM-1987-135
Objecttype
 • Aquarellen
  Schildering gemaakt met in water gesuspendeerd pigment dat met een penseel is aangebracht op een gewoonlijk papieren drager.
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013372
Over
Onderwerpen
 • Visaken
  Verschillende typen aken die in Nederland voor verschillende visserijen werden gebruikt. (aatned.nl)Type vissersschip dat in Friesland en van daaruit ook in de Zuiderzee wordt gebruikt voor verschillende visserijen. (MARDOC)
 • Aken
  Shallow draft cargo vessel, often broad beamed and flat bottomed, powered by engine and or sail.Lang open, bakachtig (zeil)vaartuig voor vrachtvervoer op de grote rivieren, ook als veerpont. Een steven loos vaartuig met vlakke bodem, dat voor en achter meestal trapeziumvormig toeloopt in een heve. De zijden zijn verticaal aan de bodem verbonden of vallen iets naar buiten.
 • Vissersschepen
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
69.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. J.J. van der Weel
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden