Datering
Maker Onbekend

Tegeltableau met voorstelling van de walvisvaart.

Tegeltableau, in lijst, 2x2 tegels, blauw-wit beschilderd. Voorstelling van een aantal matrozen die op herten jagen. Op de achtergrond bootschepen.
De voorstelling is afgeleid van de ets nr. 11 uit De Kleine Visserij van Adolf van der Laan (1690-1742), getiteld 'Matroos gaat op Reene Jagt'.
literatuur: - Jan Pluis, De invloed van de etsen van A. van der Laan op de tegelschilders van schepentableaus (1968) - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, p. 23

Identificatie
Titel
Tegeltableau met voorstelling van de walvisvaart.
Objectnummer
FSM-1989-811
Objecttype
 • Tegeltableaus
  Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
 • Tegels
  Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006328
Over
Onderwerpen
 • Bootschepen
  Koopvaardijschip, ook gebruikt als walvisvaarder, bekend sedert de 15de eeuw, maar vooral in de vaart in de 17de en 18de eeuw in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. (aatned.nl)
 • Walvisvaart
  Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
 • Herten
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
35.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA