Datering
Maker Aardewerkfabriek Van Hulst

Tegeltableau met voorstelling van de Waterpoort te Sneek.

Tegeltableau in bruin houten lijst. In totaal 30 tegels (5x6). Voorstelling in kleur van de Sneker Waterpoort. In de kolk drie beurtschepen en één bootje. Rond de voorstelling een geschilderd kader van lancentvormen met bloemen en bladeren.
De voorstelling op het tableau is gebaseerd op een schilderij van J.C. Klinkenberg. De Waterpoort is afgebeeld in de vorm die de poort had voor de restauratie van 1877 (de koepel op het wachthuis werd toen afgebroken). Het tableau is echter van jonger datum: rond 1890. Het tableau is vervaardigd bij de Harlinger aardewerkfabriek van Jan van Hulst ('buiten de Kerkpoort) die daar actief was van 1850-1933.
literatuur: - S. ten Hoeve, De Sneker Waterpoort (z.p., 1987) . - Jan Pluis, De Nederlandse Tegel (z.p., 1997). - J. Pluis, Fries Aardewerk. Harlingen. Producten 1720-1933, deel VI, (Leiden 2005), p. 137-142.

Identificatie
Titel
Tegeltableau met voorstelling van de Waterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-2000-029
Objecttype
 • Tegeltableaus
  Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
 • Tegels
  Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017035
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
83.0 cm
Lengte
97.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Aardewerkfabriek Van Hulst
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden