Datering
Maker Onbekend

Theelepel met voorstelling van de Waterpoort te Sneek.

Theelepel. Bak en steel uit een stuk. Geprofileerde steel. Steelbekroning: afbeelding van de Waterpoort met daaronder 'SNEEK / WATERPOORT'.
Het lepeltje is afkomstig uit de familie Gonggrijp te Bolsward. Jacob Gonggrijp (geboren te Sneek op 7 december 1906 en overleden te Bolsward op 4 juni 1989), Catharina Gonggrijp (geboren te Sneek op 18 maart 1911 en overleden te Bolsward op 25 mei 1995) en Dieuwke Aafke Gonggrijp (geboren te Sneek op 9 december 1914 en overleden te Bolsward op 10 januari 1995) waren de kinderen van Frederik Gonggrijp en Jiskjen Postema. Frederik Gonggrijp is geboren op 24 mei 1871 te Harlingen als zoon van Yede Gonggrijp en Eva Catharina Huizinga. Hij werd slager in Sneek. Hij trouwde op 18 mei 1903 met Jiskjen Postema, die was geboren op 21 mei 1878 in Makkum. Zij was dochter van Jacob Postema (overleden 10 april 1915 te Makkum?) en Dieuwke Stellingwerf (overleden 30 mei 1912 te Makkum?). Frederik Gonggrijp overleed in Sneek op 14 maart 1939 en zijn vrouw Jiskjen overleed in Wassenaar op 3 juni 1963. Hun drie kinderen bleven ongehuwd. Catharina, die het langst leefde, liet haar bezit na aan het museum.

Identificatie
Titel
Theelepel met voorstelling van de Waterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-1995-322
Objecttype
 • Theelepels
  Kleine lepels met de inhoud van eenderde eetlepel die worden gebruikt voor het roeren van thee, koffie of soortgelijke dranken die in kopjes of mokken worden geserveerd en worden gebruikt als een standaardmaat voor recepten. (AAT-Ned)
 • Lepels
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012550
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
 • Sneek
Werk
Breedte
1.8 cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA