Datering
Maker Pieter Binkes

P. Binkes, Sneek - zilveren theelepel bekroond met de Waterpoort te Sneek.

Zilveren theelepeltje. Versierd met het wapen van Sneek in de bak. De dubbel getordeerde steel wordt bekroond met een voorstelling van de Waterpoort te Sneek.
Pieter Rintjes Binkes. Geboren Balk in 1816. In 1839 goud- en zilversmid te Sneek. In 1840 tevens gouddraadwerker. Overleden te Sneek in 1896. De zaak werd voortgezet door zijn dochters door Nieske Catharina Binkes (1820-1907) en Hantje Petronella Binkes (1844-1903). In ca. 1904 werd de zaak overgedaan aan de Leeuwarder Zilversmid H.C.W. Tulleners die tot aan zijn dood in 1914 ook de zaak in Sneek voortzette.

Identificatie
Titel
P. Binkes, Sneek - zilveren theelepel bekroond met de Waterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-1986-052
Objecttype
 • Theelepels
  Kleine lepels met de inhoud van eenderde eetlepel die worden gebruikt voor het roeren van thee, koffie of soortgelijke dranken die in kopjes of mokken worden geserveerd en worden gebruikt als een standaardmaat voor recepten. (AAT-Ned)
 • Lepels
  Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004343
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
3.0 cm
Lengte
11.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Pieter Binkes
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden