Datering
Vervaardiger onbekend

Tabaksdoos met een voorstelling van de walvisvaart

Verguld koperen tabaksdoos met gegraveerde voorstelling (walvisvaart) van schepen op deksel en onderkant.

Verguld koperen tabaksdoos met gegraveerde voorstelling (walvisvaart) van schepen op deksel en onderkant.

Identificatie
Titel
Tabaksdoos met een voorstelling van de walvisvaart
Objectnummer
013180
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • tabaksdoos
  Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3997
Over
Trefwoorden
 • walvisvaart
  Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
 • walvisvaarder (vaartuig)
  Walvisvaarders zijn van oorsprong zeilvaartuigen die werden gebruikt voor het jagen op walvissen. Tegenwoordig zijn het gemotoriseerde vaartuigen voor de verwerking van gevangen walvissen, tevens moederschip van de vangboten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
5.5 cm
Hoogte
3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • verguld
  Het aanbrengen van bladmetaal, metaalpoeder dat meteen op een oppervlak wordt aangebracht, metaalpoeder dat met een bindmiddel wordt gemengd of een andere vorm van metaal op een oppervlak om het op zuiver of ingelegd metaal te laten lijken. (AAT-Ned) Als je een oppervlak van bijvoorbeeld metaal of hout verguldt, breng je er een dun laagje bladgoud op aan.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 31 oktober 1978
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden