Datering
Maker Sybren Teakeles

Tegeltableau met voorstelling van een kofschip.

Tegeltableau. 4x5 tegels. Voorstelling in blauw-wit van een kofschip, schuin van achteren gezien, met vol tuig zeilend over stuurboord. Aan boord twee zeelieden. Omlijsting in rococostijl: rocailles en C- en S-vormige krullen.
Van 1731 tot 1801 werd in Bolsward een gleibakkerij gedreven. Deze aardewerkfabriek werd niet zo bekend als die in Makkum en Harlingen. Tot voor kort was ook niet duidelijk welke werkstukken in Bolsward waren vervaardigd. Door stijlvergelijking van de beschilderingen en vergelijing van de achter op de tegels aangebrachte merktekens is nu wel aan te geven welke tegels en tegeltableaus in Bolsward werden gemaakt. Dit tableau heeft een onmiskenbare Bolswarder herkomst. De zeer opvallende omlijsting van ornamenten in Rococo-stijl wijst daarop. Het binnen de omlijsting gechilderd kofschip voert een vlag, die ook geschilderd is op een wijze die voor Bolswarder stukken karakteristiek is en de schildertrant van wolken en golven wijst ook in de richting van Bolsward. Ook de hard blauwe kleur is typerend voor Bolsward. Vooral de kleur maakt het mogelijk het tableau te dateren op circa 1775. Het tableau wordt toegeschreven aan de tegelschilder met noodnaam B.B. Het komt overeen met een tableau dat is opgenomen in de catalogus 'Tegelvaart' van Jan Pluis, catalogusnummer 119. Het tableau is afkomstig uit een tegelcollectie van een particulier die in bruikleen was gegeven aan het museum De Moriaan te Gouda. De tegels waren vanaf 1939 te zien in de publieksruimten van het museum. Doordat door een reorganisatie van de opstelling - men wilde in het museum ruimte maken voor het Gouds plateel - de verzameling in het depot terecht dreigde te komen, besloten de bruikleengevers tot veiling over te gaan.
literatuur: - J. Pluis, Tegelvaart. - H. Menzel, Smakken, Kuffen, Galioten, Drei fast vergessene Schiffstypen des 18. und 19. Jahrhunderts (Hamburg, 1997). - P.J. Tichelaar, S. ten Hoeve, Fries Aardewerk. Bolsward, deel II, (Leiden 2001), p. 144-166.

Identificatie
Titel
Tegeltableau met voorstelling van een kofschip.
Objectnummer
FSM-1997-094
Objecttype
  • Tegeltableaus
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015677
Over
Onderwerpen
  • Kofschepen
    18de, 19de eeuws scheepstype. Vrachtschip met ronde vormen en kromme voorstevenbalk. Gepiekt voor- en achterschip. Vrij smal vlak. 100-300 ton groot. De grote koffen waren kielschepen en hadden vaak geen zwaarden. Het waren tweemasters met een grote mast en bezaan. De grote mast was vaak zowel langsscheeps als (gedeeltelijk ook) dwarsscheeps getuigd. Ze werden voor de grote binnen- en voor de buitenvaart gebruikt. Vaak voorzien van roef en paviljoen. De kleinere van deze koffen hadden vaak een minder diepe kiel (slechts ca. 10 cm i.p.v. ca. 30 cm.) en beschikten wel over zwaarden. Ze waren soms, vooral in het voorschip minder gepiekt. (De Binnenvaart)Een kustvaarder die in de loop van de 18de tot in het midden van de 19de eeuw in de Nederlanden en Duitsland in de vaart was en de plaats innam van de fluit en de kat. (aatned.nl)
Werk
Breedte
53.0 cm
Hoogte
65.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Sybren Teakeles
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden