Datering
Maker onbekend

Stoplap

De datering van de lap is gebaseerd op het feit dat in het eerste kwart van de negentiende eeuw de doorstoppen smal waren. Het middenvak is uitgesneden en zonder tussenruimte weer aan elkaar gezet met een stop, Binnen het kader een vogel op een tak met eikels in kruissteek, naar een Duits/Oostenrijks patroon.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Symmetrisch. Ongedateerd. Het middenvak is uitgesneden en zonder tussenruimte weer aan elkaar gezet met een stop, boven en onder in platbinding, aan de zijkanten met een satijnbinding in zigzagpatroon. Binnen het kader een vogel op een tak met eikels in kruissteek, een Duits/Oostenrijks patroon. Op de eerste rij kruisstoppen , waaronder een kelimstop en een matting. Op de tweede rij een kruisstop en een sterstop. Op de onderste rij vier kruisstoppen in keper- en platbinding en een winkelhaakstop.

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001014
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-931
Werk
Breedte
49 cm
Hoogte
47.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden