Datering
Maker onbekend

Stoplap

Op deze stoplap valt de gestreepte maasstop op, links daarvan een slinger in de vorm van een W waarin diagonaal een zonnebloem. In het midden een sterstop met een vierdeling in het gestopte gat van keper en satijnbinding, boven en onder AN NO 18 37 en initialen. Midden onder een cirkelvormige stop met naaldkantsteken, tegen gevoerd met een lapje roze tafzijde. Rondom een zigzagrand en open zoom behalve in hoekstop.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op katoen en wit linnen garen in de inzet. Symmetrisch m.u.v linker bovenhoek. Stoppen van l. naar r. en boven naar beneden: Hoekstop in keperbinding, boven een zelfkant, de hoek daaronder versierd met een slinger in de vorm van een W waarin diagonaal een zonnebloem. Een maasstop, de vertikale draden van de stof zijn gespaard, daarin is een horizontale spanning gelegd. Stop in spitskeper. Stop in platbinding met geruit patroon. Sterstop met een vierdeling in het gestopte gat van keper en satijnbinding, boven en onder AN NO 18 37 en initialen. Stop in ruitkeper. Stop in spitskeper. Uitgeknipte cirkel, de rand omgefestonneerd en het gat cirkelsgewijs weer ingevuld met naaldkantsteken, tegengevoerd met een lapje roze tafzijde. Winkelhaakstop in satijnbinding. Open zoom met daarbinnen een zigzagrand in kettingsteek;Rondom zigzagrand en open zoom behalve in hoekstop.

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001126
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12106
Werk
Breedte
28.5 cm
Hoogte
32.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden

Reacties

 • Nelleke Ganzevoort 9 maanden geleden

  Beste mensen van het Zuiderzeemuseum, ik heb een vraag over deze stoplap (B001126). Hij vertoont grote gelijkenis met een stoplap in het Openluchtmuseum uit 1817 (N.20085), maar die lap heeft de initialen van de regentessen van de Werk en Leerschool in Amsterdam, waarnaar ik onderzoek doe. Deze heeft andere initialen: MW, IMG, CDC, CS; maar deze andere initialen staan ook op een paar andere lappen die ik ken, uit dezelfde periode. Kennelijk een andere school, maar dan ben ik erg benieuwd naar het verband met de Werk en Leerschool. Ik zie dat u de lap al heel lang in handen hebt, maar hebt u misschien enig idee waar hij gemaakt is? Of hebt u enig aanknopingspunt dat ik kan gebruiken bij mijn zoektocht? Met vriendelijke groet, Nelleke Ganzevoort