Datering
Maker onbekend

Stoplap

De stoplap is niet af en de werkwijze is duidelijk zichtbaar. Een rijgdraad bepaalt hoe groot het middenvak zal worden en welke ruimte er over zal zijn voor de omliggende stoppen. Het sierrandje in kruissteek is geborduurd tot aan de plaats waar de hoekstop zal komen. De open naaisteken gaan in die hoek wel door. In de middenstop kransjes met letters van de maakster, onder grote blauwe kronen staan de initialen S(ara) D H(engst?) en A(nna) M(aria) S(terling?). In de vier hoeken ANNO 1829. De initialen ENK zijn waarschijnlijk van de maakster.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op fijn geweven katoen. Niet voltooide doek, toegepaste werkwijze zichtbaar. Een rijgdraad bepaalt hoe groot het middenvak zal worden en welke ruimte er over zal zijn voor de omliggende stoppen. Het sierrandje in kruissteek is geborduurd tot aan de plaats waar de hoekstop zal komen. De open naaisteken gaan in die hoek wel door. In de middenstop, aangegeven door twee gelijke horizontale en twee gelijke vertikale doorstopranden, naast de symmetrisch opgezette indeling van mandjes, kransjes met letters van de maakster, een boompje met bloemen staan onder grote blauwe kronen de initialen S(ara) D H(engst?) en A(nna) M(aria) S(terling?). In de vier hoeken ANNO 1829. Rechts boven, links van de middenstop, links onder en midden onder een kruisstop in keper- en satijnbindingen. ENK wsch de maakster.

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001103
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12514
Werk
Breedte
59.0 cm
Hoogte
58.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden