Datering
Maker onbekend

Stoplap

Bovenaan de lap ANNO, onderaan 1857. Bovenin het middenvak een krans van bloemen en groen met daarin de letter H van de lerares Alida Haring. Daaronder, onder kronen de initialen van resp. de vader van de maakster, de maakster, haar moeder: MCZ IZ MCH. In het hart van de doek een boeket, daaronder een hengselmand met bloemen op een grasveld. Dit alles in kruissteek. Rondom doorstoppen en stoppen. Open zoom rondom, op de hoekstop na.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op katoen. Symmetrisch. Middenvak afgebakend door twee vertikalen, waarbij de doorstoppen van de vertikale zijden van elkaar verschillen. Bovenaan ANNO, onderaan 1857. Bovenin het middenvak een krans van bloemen en groen met daarin de letter H van de lerares Alida Haring. Daaronder, onder kronen de initialen van resp. de vader van de maakster, de maakster, haar moeder: MCZ IZ MCH. In het hart van de doek een boeket, daaronder een hengselmand met bloemen op een grasveld. Dit alles in kruissteek. Rondom doorstoppen en stoppen, van l naar r.: Stop in spitskeper. Sterstop in satijnbinding. Winkelhaakstop in spitskeper. Spitstkeper met blokjes-doorstoppen. Platbinding met geruit patroon in de stop. Hoekstop in satijnbinding met zelfkanten. Satijnbinding met fantasie-spitskeperpatroon. Keperstop. Open zoom rondom, op hoekstop na.

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001104
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16327
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden