Datering
Maker onbekend

Stoplap

Vermoedelijk een product uit een Franse Jonge-Juffrouwen-Kostschool in bv. Amersfoort, Nieuwersluis of ergens in Zuid-Holland; Bij de inzet rechtsonder is niet bekend of het stuk stof in zijn geheel uit de hoek is geknipt en vervolgens weer is vastgezet, maar het kwam wel voor als extra moeilijke opgave

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op linnen. Symmetrisch. Linkerbovenhoek hoekstop in keperbinding met dwarsstrepen. Rechterbovenhoek een doorstop tegen de hoek aan in fantasiekeper. In het midden een inzetstop, per kant uitgeknipt en weer aan elkaar gezet in satijnbinding of damast. Binnen deze rechthoek ANNO, de N beide keren in spiegelbeeld, waarbij de A en de N een poot gemeen hebben, in de onderhoeken 1753. Middenin onder een kroon de initialen CW. Om de inzetstop stoppen en doorstoppen in keper- en satijnbindingen met oogjes- spits- en diamantpatronen, een grote stop in linnenbinding met een wijd ruitpatroon. Linksonder een doorstop in kepervariant, rechtsonder een hoekinzet in platbinding. (Zuid-Holland/Utrecht?)

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001156
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2813
Werk
Breedte
43.5 cm
Hoogte
42.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • zijde (textiel)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Utrecht (provincie)
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden