Datering
Maker Sofhia van Wyck

Stoplap

Stoplap van een gevorderde leerling, het handwerk is zeer gaaf en de begin proeven ontbreken. De zomen zijn voor de periode zeer smal. Herkomst vermoedelijk Zuid-Holland uit een goede wellicht Franse school. In middenvak een kruisstop en letters in dubbele stersteek en in kastjessteek de tekst ANNO 1825 en SOPHIA VAN WYCK OUD 15 IAAR, aangevuld met initialen van familie en vermoedelijk de handwerkjuffrouwen. De zomen zijn gemaakt met open naaiwerk.

Gedetailleerde beschrijving

Geborduurd met zijde op katoen. Symmetrisch. De middeninzet is per kant aaneengestopt in doorstoptechniek. In middenvak een kruisstop en letters in dubbele stersteek en in kastjessteek de tekst ANNO 1825 en SOPHIA VAN WYCK OUD 15 IAAR, aangevuld met initialen van familie en vermoedelijk de handwerkjuffrouwen. Voorts stoppen in effen- keper- en satijnbinding met de gebruikelijke patronen. Rechtsonder een wijduitgeknipte winkelhaakstop en een kleine hoekstop in wit.. Opengenaaide zomen.

Identificatie
Titel
Stoplap
Objectnummer
B001099
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • stoplap
  Lap waarmee men een reet of opening stopt.
Werk
Breedte
47.5 cm
Hoogte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Sofhia van Wyck ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zijde (textiel)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden