Datering
Maker August Allebé

Westfriese boerenvrouw

Westfriese boerenvrouw in klederdracht. Borststuk van een dame in modekostuum met hul en hullehoed.

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een dame in modekostuum met hul en hoed. Ze rust met de rechterarm op de rand van het schilderij, heeft de handen losjes in elkaar geslagen en is bijna en profiel afgebeeld. Haar rechterkant is geportreteerd, ze staat met de rug naar linkerkant van het doek gekeerd. Ze draagt een donkere japon met daarop een kanten, witte bef. De achtergrond is grijs gemilleerd. Fijn geschilderd.; Gemerkt: l.o. gesigneerd en gedateerd 'Allebe 1904', oranje verf (nauwelijks waarneembaar) Versozijde: Paneel l.b. sticker '1299', l.b. rood krijt '46 CG 29', r.b. witte verf 'ZZM 165 7913'; Lijst r.b. sticker '1299', r.b. stift rood 'R 131', voorzijde groene sticker 'August Allebe Westfriese boerin'

Identificatie
Titel
Westfriese boerenvrouw
Objectnummer
007913
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8477
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
34.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. August Allebé (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 april 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –