Datering
Maker Ferdinand Hart Nibbrig

Huizer meisjes

Deze Huizer meisjes dragen de isabee, een luifelmuts die gedragen werd zonder oorijzer. Ferdinand Hart Nibbrig werd vanaf 1892 beïnvloed door Van Gogh en de impressionisten. Door zijn pointillistische stijl en kleurgebruik werd hij een belangrijke vertegenwoordiger van het neo-impressionisme in Nederland. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit portretten van eenvoudige lieden uit onder meer het Gooi.

Gedetailleerde beschrijving

Twee meisjes zin beide 3/4 en profiel afgebeeld, beide dragen een paarse blouse met grote pofmouwen, ze zijn vanaf de borst afgebeeld. Beide dragen een grote witte kap met een blauwe strik onder de kin. Ze kijken naar links, in de achtergrond zijn groene velden afgewisseld met graanvelden. De horizon is in het midden van het doek. Van het linker meisje is een deel van de schort te zien, deze is grijs/blauw. Het doek is enigzins pointillistisch geschilderd met veel craquale, in het midden van het doek is een grote spincraqualure te zien.; Onderin het doek is een strook te zien waarin geen verkleuring zit, hier zijn de oorspronkelijke kleuren goed te zien.; Gemerkt: r.o. blauwe verf 'Hart Nibbing'; Versozijde niet beschreven i.v.m. achterkantbescherming

Identificatie
Titel
Huizer meisjes
Objectnummer
006827
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13207
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
82.0 cm
Hoogte
61.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Ferdinand Hart Nibbrig (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 september 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Huizen
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden