Datering
Maker Richard Roland Holst

Huizer meisjes die garen winden

Twee meisjes in Huizer klederdracht staand in een tuin.

Gedetailleerde beschrijving

Twee meisjes in Huizer klederdracht staand in een tuin. Het linker meisje zien we op de rug de andere en trois quart naar links. De meisjes zijn samen garen aan het winden. Op de voorgrond links een hek gemaakt van bamboe, en deze wordt omarmd door een slingerplant. In het midden en op de voorgrond rechts staan struiken. Achter de meisjes is een houten schutting te zien en geheel op de achtergrond een duinlandschap. In het midden boven de struik en in het duinlandschap zweven achter elkaar twee vogels. Het geheel is uitgevoerd in Jugenstil, waarbij natuurlijke vormen en vloeiende lijnen een hoofdrol spelen. Rechtsonder monogram RH97. Het geheel is gedrukt in zwart.

Identificatie
Titel
Huizer meisjes die garen winden
Objectnummer
022880
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
31.9 cm
Hoogte
42.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Richard Roland Holst (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 juni 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Huizen
 • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
auteur, beeldhouwer, decorschilder, directeur van…

Richard Roland Holst

Amsterdam (stad), 4 december 1868 – Bloemendaal (plaats), 31 december 1938
Lees meer
RKD

Trefwoorden