Datering
Maker Richard Roland Holst

Huizer meisje

Meisje in Huizer klederdracht

Gedetailleerde beschrijving

Meisje in Huizer klederdracht staand en ten voeten uit en profil naar links. Op de achtergrond een hek gemaakt van bamboe, en deze wordt omarmd door een slingerplant. Linksboven een roos en rechtsboven een gestileerde zonnebloem. Op de grond liggen enkele bladeren, waaronder een eikenblad (linksonder). Links en rechts aan de voet van het hek staan nog twee kleine rozen eveneens omarmd door een slingerplant. De afbeelding heeft een kader. Het geheel is uitgevoerd in Jugenstil, waarbij natuurlijke vormen en vloeiende lijnen een hoofdrol spelen. Rechtsonder monogram RH. Het geheel is gedrukt in rood.

Identificatie
Titel
Huizer meisje
Objectnummer
022879
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11642
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
12.7 cm
Hoogte
31 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Richard Roland Holst (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
 • Lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 juni 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Huizen
 • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –