Datering

Feestkostuum Huizer meisje

Huizer vrouw en meisje. De vorm van de japon, met de grote kopmouwen, is afgeleid van de burgermode uit ongeveer 1890. In Huizen werd dit kostuum nog gedragen tot in de jaren 1980. Het meisje draagt een hoedje en een hoog schort (tot aan de hals). Vanaf ongeveer 12 jaar kregen meisjes een kanten plooimuts en een laag schort. De kinderdracht verdween in Huizen al rond 1930.

Identificatie
Titel
Feestkostuum Huizer meisje
Objectnummer
K013
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117264
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • stro
    Gedroogde stengels van graangewassen of andere grassen, die worden gebruikt bij het vlechten en weven. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • veer (dierlijk materiaal)
    Een van de lichte, hoornachtige uitgroeiïngen van de opperhuid, die de buitenste bedekking van een vogellichaam vormen. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden