Datering
Maker Reinier Pijnenburg

Marker meisje

Marker meisje met borduur- of haakwerkje.

Gedetailleerde beschrijving

Half-figuur van een meisje of jonge vrouw in Marker dracht, tegen een witte achtergrond. Het meisje is op de linker zij gezien, zittend op een stoel waarvan een stijl van; de rugleuning rechts, tegen de rug van het meisje is weergegeven. Deze stijl heeft bovenaan een eenvoudige, ronde knop. Het meisje is bezig te naaien of te borduren. In de handen heeft zij een witte lap of een wit kledingstuk waaraan ze aan het werk is. Het meisje draagt een lijfje, een rijglijf, een bauw en op het hoofd een kap die met een keelband op zijn plaats gehouden wordt. Het haar hangt in twee gedraaide strengen voor de keelband naar beneden en reikt tot op het middel van het meisje.; Gemerkt: r.b. in bruine verf: R. PyNENburg.; Versozijde: r.m. op spieraam in potlood: 60; r.b. op spieraam in zwarte inkt inv.nr.; r.b. op lijst in rode inkt oud reknr.; l.m. en m.o. op lijst in blauwe inkt berekeningen [vermoedelijk van een lijstmaat]; versozijde doek niet beschreven (achterkantbescherming). Conditie: vernislaag: mat; onregelmatig, spieraam: tekent zich af door doek/vermoedelijk eigentijds/uitgespied/spieen compleet en gezekerd.

Identificatie
Titel
Marker meisje
Objectnummer
008583
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4034
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
60.6 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Reinier Pijnenburg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 november 1967
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Vught
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden