Datering
Maker Willem Martens

Veluwse boerenvrouw aan het werk

Veluwse boerenvrouw aan het werk

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een staande vrouw, hele figuur, voor een boerderij of huis. De vrouw is naar rechts gewend en buigt zicht voorover over een volgeladen kruiwagen. De vrouw is op de rechter zij gezien, met het hoofd 3/4 van rechts. De vrouw staat links van een kruiwagen waarvan alleen de twee houten handvaten zichtbaar zijn. De rest ervan gaat schuil onder de lading die bestaat uit groene bladeren waartussen geelwitte knollen zijn voorgesteld. De vrouw staat voor een stenen muur van een huis of boerderij waarin twee deuropeningen en langs de bovenkant van de voorstelling een dakrand. Rechts langs de zijkant is een lager, houten gedeelte van het gebouw aangegeven, met een deel van het rieten dak. De vrouw draagt een rok en schort, een lijfje en halsdoek en op het hoofd heeft de vrouw een kap met een oorijzer. Gemerkt: l.o. in donkerbruine verf: Willy Martens. Opschriften/merken: versozijde: l.b. op spieraam inv.nr r.b. op spieraam oud reknr. l.o. op lijst inv.nr. Versozijde: niet beschreven (achterkantbescherming). Conditie: doek, bedoeking vanaf voorzijde langs de zijkanten zichtbaar, vernislaag, glanzend, Spieraam, vermoedelijk eigentijds, spieen compleet en gezekerd.

Identificatie
Titel
Veluwse boerenvrouw aan het werk
Objectnummer
007491
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14656
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Mensenfiguur
  Afbeeldingen waarin specifiek en primair de menselijke vorm wordt afgebeeld. (AAT)
Werk
Breedte
33.3 cm
Hoogte
40.2 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Willem Martens (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 maart 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Veluwe
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden