Datering
Maker anoniem

Welgestelde Westfriese boerin met kap.

Westfriese boerin met kap

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een vrouw met een Westfriese kap op het hoofd in ovaalvorm. De vrouw is recht van voren gezien. De vrouw draagt een japon, een halssieraad en op het hoofd een kanten kap die tot op de schouders hangt, waarbij de boeken van het oorijzer, de toertjes en de kapspelden weergegeven zijn. De vrouw is weergegeven tegen een bruine achtergrond. Het bruin van de achtergrond en het donkerbruin of zwart van haar japon gaan bijna in elkaar over. Versozijde: r.b. op spieraam en m.b. op doek inv.nr. l.b. op spieraam etiket Rijskmuseum Zuiderzeemuseum met inv.nr. l.o. op spieraam groene sticker met in wit geperste letters: ANONIEM. WESTFRIESE BOERIN. l.b. in potlood op lijst: 5.63. Hoewel in de beschrijving een exacte datering gegeven wordt is het niet duidelijk waar deze vandaan komt, het doek is niet gemerkt en ook op de achterzijde komt deze datering niet voor. Tot februari 2005 had het schilderij een ZZM lijst. De ovaalvorm is aangevuld met een goudkleurig geschilderde binnenlijst, waardoor het geheel in een rechthoekige lijst gevat is.

Identificatie
Titel
Welgestelde Westfriese boerin met kap.
Objectnummer
003910
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16637
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
48.2 cm
Hoogte
58.0 cm
Diepte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. anoniem ()
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 september 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden