Datering

Portret van een boerin

Portret van een boerin

Gedetailleerde beschrijving

Borststuk van een vrouw, naar rechts gewend, in de Noord-Veluwse dracht. De vrouw is op de rechter zij gezien voorgesteld, met het hoofd 3/4 van rechts. De vrouw is voorgesteld tegen een neutrale, bruine achtergrond. De vrouw draagt een zwarte japon met langs de hals een wit kraagje. Zij heeft een witte muts op het hoofd, die onder de kin is vastgemaakt. Aan de achterzijde heeft de muts een afhangende, geplooide strook die tot over de schouders afhangt. Onder de kin heeft de vrouw een gouden sieraad op de japon gespeld en verder is vermoedelijk een gouden ketting voorgesteld.; Opschriften/merken: l.b. op board inv.nr. en oud reknr.; l.b. op lijst inv.nr.; l.m. op lijst in potlood: 45.3 x 36.5/ sponning. LIJST: Hout/open verstekken in alle vier de hoeken/lijmresten van etiket m.o./losse verbindingen l.o. en r.b., inlijsting: bescherming sponning: geen/bevestiging: spijkers/exact in lijst. Conditie: board: krom getrokken/vier gaten in de hoeken, waarvan het gat r.b. en l.o. vanaf de voorzijde zichtbaar en storend is.; verflaag: lacunes links op voorhoofd van de vrouw.; vernislaag: glanzend.

Identificatie
Titel
Portret van een boerin
Objectnummer
009151
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3342
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
43.5 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1972
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Veluwe
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden