Datering
Vervaardiger Jan Bulthuis

De Voorzaan

Gezicht op een stad vanaf het water.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een stad vanaf het water. Op de voorgrond in het water drijvende boomstammen en rechts een open boot met twee mannen. Verder naar achteren zeilende schepen. Aan de overzijde van het water een kade met een groot aantal afgemeerde schepen. Daar achter huizen en links en rechts van het midden een kerktoren. In het midden van de voorstelling wordt de huizenrij onderbroken door een sluis.; Imp.: l.o.: J. Bulthuis, ad viv. delin. 1794.; m.o.: Bohn en Loosjes, excud.; r.o.: C. Bogerts, sculp.; r.o.: Proefdruk. Vouw en vlekjes.

Identificatie
Titel
De Voorzaan
Objectnummer
008494
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2377
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Werk
Breedte
25.6 cm
Hoogte
14.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Bulthuis (tekenaar)
 2. Cornelis Bogerts (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 mei 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, pentekenaar, etser, behangselschilder

Jan Bulthuis

Groningen (stad), – Amsterdam, 29 mei 1801
Lees meer
RKD

Trefwoorden