Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

De haven van Hoorn = Le port de Hoorn

Gezicht op Hoorn vanaf het water

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Hoorn vanaf het water. Op de voorgrond vijf zeilende schepen op vlak water. Achter de schepen een beschoeiing met rechts een havenlicht. Links op de horizon een tweede havenlicht. Achter de beschoeiing meer shepen en de stad.; In het midden van de titelstrook het wapen van Hoorn, omgeven door een eenhoorn, een leeuw, twee kanonnen en vlaggen. Imp. l.o. Dk de Jong, ad vivum delin. 1781. r.o: M. Sallieth, sculp; r.b: 10. l.o: TE AMSTERDAM by P. YVER, J. SMIT en Zoon, EN F.W. GREEBE.; R.O A AMSTERDAM, chez P. YVER, J. SMIT & Fils, & F.W. GREEBE.

Identificatie
Titel
De haven van Hoorn = Le port de Hoorn
Objectnummer
003863
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15600
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • vaartuig
  Vervoermiddelen over of door water, lucht en ruimte worden vaartuigen genoemd. (Wikipedia)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
34.6 cm
Hoogte
21.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791
Lees meer
RKD

Trefwoorden