Datering
Vervaardiger Piet Schipperus

Wieringen

Samenstelling van zes voorstellingen

Uitgebreide beschrijving

Illustratie. Samenstelling van zes voorstellingen van verschillende vorm en grootte. Linksboven een dijk, met het onderschrift 'Oude Wierdijk'. Rechtsboven een kerk met ervoor een begraafplaats en op de achtergrond water met enkele scheepjes; bij deze voorstelling het bijschrift 'Kerk te Oosterland'. Midden links een gezicht op een dijk of straat met rechts huizen en links een kerk; met het bijschrift 'Westerland'. Midden rechts een voorstelling van weilanden en boerderijen. Onderaan twee voorstellingen: boven een gezicht op een dorp met op de voorgrond weilanden en rechts achter de boerderijen een kerk; met het onderschrift 'Hijpolitushoef en onderaan een havengezicht waarbij de haven links afgeschermd is met een Wierdijk, in de haven liggen afgemeerde vissersschepen en in deze voorstelling is het bijschrift 'Haven van Wieringen' toegevoegd.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de voorstelling: r.o.: P.A. Schipperus; in de marge: m.o. onder de titel: Teekening naar de natuur van P.A. Schipperus.

Identificatie
Titel
Wieringen
Objectnummer
009097
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9801
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
17.1 cm
Hoogte
24.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Piet Schipperus (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 januari 1972
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hippolytushoef
 • Oosterland
 • Westerland
 • Wieringen
aquarellist, docent aan academie, etser

Piet Schipperus

Rotterdam, 6 maart 1840 – Den Haag, 4 oktober 1929

Lees meer
RKD

Trefwoorden