Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

De haven van Hoorn = Le port de Hoorn

Gezicht op Hoorn vanaf het water

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Hoorn vanaf het water, met op de voorgrond een aantal schepen bij vlakte. Op de voorgrond zijn van links naar rechts de volgende schepen voorgesteld: een zeilscheepje, naar voren, met slap hangend zeil, dat voortgeroeid wordt, eeb vrachtschip schuin van achteren gezien, naar links, met achter het schip een volgbootje, een zeilend scheepje naar rechts, een zeilend scheepje naar achteren, op de spiegel gezien, een sloep, een groter zeilschip dat door de laatstgenoemde sloep voortgetrokken wordt. Rechts van deze schepen is de haveningang voorgesteld met een havenlicht op het havenhoofd. In en bij de haveningang zijn nog een paar schepen voorgesteld. Links op de achtergrond tegen de kustlijn zeilen ook nog twee schepen. Op de horizon zijn de huizen en gebouwen van Hoorn voorgesteld, met rechts van het midden de Hoofdtoren aan het water en rechts daarvan enkele torens die boven de huizen uitsteken. Middenonder in de titelstrook is het wapen van Hoorn voorgesteld, opgehouden door een Eenhoorn links en een leeuw rechts en verder omringd met kanonnen en lansen met vlaggen. Titel: m.o. in de marge. Imp.: in de marge: l.o.: Dk. de Jong, ad vivum delin 1781. r.o. M. Sallieth, Sculp.; r.b.: 10; l.o. TE AMSTERDAM by P. YVER, J. SMIT en Zoon, en F.W. GREEBE. r.o. A AMSTERDAM chez P. YVER, J. SMIT & Fils, & F.W. GREEBE.

Identificatie
Titel
De haven van Hoorn = Le port de Hoorn
Objectnummer
006507
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5623
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
37.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 september 1959
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791
Lees meer
RKD

Trefwoorden