Datering
Maker Geertje Zeeman-Visser

Bovenrok

Onderdeel van (Pinkster)kostuum voor een jongetje beneden de zes jaar, gemaakt door mevrouw Zeeman-Visser en haar moeder mevrouw Visser-Altena. In 2004 kocht het Zuiderzeemuseum twee kinderkostuums aan van Geertje Zeeman-Visser. Zij maakte deze voor haar zoon Rudhy, die geboren werd in 1969. Het betreft een Pinksterkostuum (ZZM 023413 t/m 023422) en een Oranjekostuum (ZZM 023423 t/m 023437) voor een jongetje beneden de zes jaar, een jongetje "in de rokken". Sommige onderdelen daarvan zijn nieuw gemaakt, andere zijn erfstukken. Van deze kostuums en kostuumonderdelen is relevante informatie vastgelegd. Kleine stukjes kant zijn bijvoorbeeld hergebruikt voor onderdelen van een muts, en antieke of oude kledingstukken zijn verknipt om er nieuwe van te maken. Hoewel de twee kinderkostuums in deze combinatie alleen gedragen zijn tussen 1969 en 1975, geven ze een mooi beeld van hoe in de Marker samenleving kledingstukken en textiel een bijzondere betekenis konden hebben en soms generaties lang in gebruik bleven.

Een bovenrok van bruine wol, afgezet met oranje/gele band. Binnenkant afgezet met geruite katoen. Onderdeel van (Pinkster)kostuum (23413 t/m 23424) voor een jongetje beneden de zes jaar.

Identificatie
Titel
Bovenrok
Objectnummer
023420
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17643
Over
Onderwerpen
 • Pinksterfeest
  Het feest van Pinksteren, de vijftigste dag na Pasen, ter herinnering aan de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, die samen met Maria en andere vrouwen en mannen in een zaal te Jeruzalem bijeen waren.
Werk
Breedte
30 cm
Lengte
45 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Geertje Zeeman-Visser (vervaardiger)
 2. Maretje Visser-van Altena ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 december 2004
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden