Datering
Maker onbekend

Bovenrok

Damasten rokken werden in de 18e eeuw vanaf ongeveer 1740 gedragen als bovenrok. vaak werden ze in de 19e eeuw gedragen als onderrok tot 1860. De damasten rokken kunnen overal gedragen zijn. Gedragen als japonrok of als losse rok met jak.

Gedetailleerde beschrijving

De rok staat genoteerd als afkomstig uit de Zaanstreek. De plooien zijn gebruikelijk in de Zaan, in Westfriesland zijn de rokken gerimpeld. De weefbreedte van de damast is 45cm. Wollen damasten rok, blauw fond met roze bloemen. De rok is nog helemaal in zijn oorspronkelijke staat. Het damast is ernstig verkleurd maar verder is het een goede 18e eeuwse rok. De rok is naar elkaar toe geplooid aan een zwarte tailleband, glad buikstuk. Rechts split met koordje, sluiting grote koperen haak en oog. De tailleband is vernieuwd, waarbij de koperen ogen zijn verdwenen. Smalle zoom met aan ondezijde een koordje. Zeven banen. Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mebrouwen, etc.

Identificatie
Titel
Bovenrok
Objectnummer
B000116
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7740
Werk
Lengte
100 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 22 maart 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden