Datering
Maker Geertje Zeeman-Visser

Wollen boezel, Marken

Zwart wollen boezel met een rood geruit stikkie. De boezel en het stikkie zijn met elkaar verbonden door middel van een oranje-rood boezelbreitje. De tailleband is gemaakt van rood langet. Aan weerszijden van de boezel de initialen G.K. van Geertje Klaas. De boezelbanden zijn van een donkerrood geweven band met een wit ruitmotief met hartjes. De boezel behoort bij een Pinksterkostuum (ZZM 022400 t/m ZZM 022409), gedragen door mevrouw Geertje Zeeman-Visser (28-02-1940). De kleding is grotendeels door haar en haar moeder, mevrouw Maretje Visser-van Altena, gemaakt. Ze heeft de Markerkleding tot begin jaren 80 dagelijks gedragen, daarna alleen bij feestdagen. Bij dit kostuum wordt het middeltje ZZM 022385 gedragen. Er zijn twee boezels bij die om en om gedragen werden. Het smaltje, een boezel van iets ander model, zit er niet bij omdat mevrouw Zeeman-Visser dit nog altijd zelf draagt. Het is al enkele generaties oud. Mevrouw Zeeman-Visser vertelt over dit Pinksterkostuum: ‘De antieke mouwen zijn gemaakt van een lap stof die ik van mijn moeder heb gekregen. De voorpanden zijn gemaakt van nieuwerwetse zijen koor die toendertijd voor het eerst te koop kwam bij Geertje Zeeman, die een klein winkeltje had op de kerkbuurt. Het schort (=de rok AB) is antiek glimmend met nieuwerwetse zijen koor, taandezijen koor genoemd. Bij de Pinksterdracht werd een wit doekje of rood doekje gedragen met gouden haakjes en een boezel met rood stikje of een smaltje. Deze twee boezels en het schort zijn door mijzelf gemaakt. De rest van de kleding maakte mijn moeder, Maretje Visser-van Altena. De stikjes op de boezels heb ik beide gekregen. De bandjes aan de boezel met geel tussenzetsel (breisel) behoorde aan een klein boezeltje. Maar doordat de achterbanden aan de voorbanden zijn gezet waren ze lang genoeg. De bauw of baaf is heel oud en waardevol; het is een sterrenbauw. Ook de muts is van dezelfde stof en gemaakt van een jongensmuts. De kantjes aan de kap zijn ook antiek en dus heel mooi. Het kantje aan de kap is een rozenkant en ook het mooiste kantje uit de dracht; heel zeldzaam nog te koop bij boelhuizen. Het schort (rok) is ook heel oud en is door mij vermaakt maar was van mijn moeder die het ook weer heeft gekregen. De koor om het schort is nieuwerwets, omdat de oude koor was stukgegaan. De rozenkant komt uit de nalatenschap van Grietje Schouten, de moeder van Lobberig de Waart, de moeder van mijn man. Ook de bauw heb ik daar gekocht in 1963. Grietje de Waart-Schouten is geboren in 1870.’

Zwart wollen schort met rood geruit bovenstukje, aan elkaar bevestigd met een oranjerood breisel, gezet op een tailleband van rood leget. Op beide zijkanten de initialen GK,; Geertje Klaas. Boezelbanden van geweven band, donkerrod met wit ruitmotief met daarbinnen hartjes. Bestaande uit a t/m e.

Identificatie
Titel
Wollen boezel, Marken
Objectnummer
022402
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4458
Over
Onderwerpen
 • Pinksterfeest
  Het feest van Pinksteren, de vijftigste dag na Pasen, ter herinnering aan de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, die samen met Maria en andere vrouwen en mannen in een zaal te Jeruzalem bijeen waren.
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
72.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Geertje Zeeman-Visser ()
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden