Datering

Ausse boezel, Marken

Ausse boezel gemaakt van roodachtig violette serge. De tailleband is gemaakt van zwart keperband. De zoom is met twee zichtbare rijen steken vastgezet. De ausse boezel werd gedragen zowel door de rode als de witte bruid 's morgens op de 'tussen zondag', dit is de tweede zondag na het aantekenen, en de zondag voor de bruiloft.

Z.g. ausse boezel, roodachtige violette serge zonder bovenstukje, de zijranden van de stof worden begrensd door de zelfkant van de stof, tailleband van zwart keperband, geen initialen aanwezig, de zoom is met twee rijen zichtbare steken vastgezet, schort- en gatbanden ontbreken.

Identificatie
Titel
Ausse boezel, Marken
Objectnummer
007395
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
 • bruiloftskleding
  Speciaal ontworpen kleding of kledingsstukken die op de bruiloft worden gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3910
Werk
Breedte
39 cm
Lengte
82 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • serge
  Duurzame keper van kamgaren of met de schering van kamgaren en de inslag van een ander wolgaren. Het heeft een gladde afwerking met een platte diagonale ribbel en wordt vaak gebruikt voor kledingstukken die op maat worden gemaakt, zoals pakken, jassen en jurken. (Zuiderzeemuseum)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 september 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden