Datering
Maker onbekend

Bovenrok

De bovenrok kan zeer verschillend zijn:; Voor daags wordt over het algemeen een zwarte rok gedragen van satinet (rond 1940). De rode rok was voor 1940 echt een rok om 's zondags mee te pronken. Daarna werd deze fel gekleurde rok met wit-rood- blauw en groene strepen alleen nog maar met het huwelijk gedragen. De zondagse rok wordt dan blauw-zwart gestreept. Voor netjes, o.a. voor de zaterdagmiddag heeft er ook nog een effen donker grijze rok gedragen, stijf in de plooien, die later vervangen werd door een zwarte plisse rok van zwart wollen stof, "de opknappersrok".

Zwarte katoen, voor glad, achter fijn geplooid, split rechts voor, sluit met haak en twee ogen met het oog op dikker worden, smal taillebandje van dezelfde stof, onderrand van de zoom afgewerkt met zwart keperbandje, winkelhaak dichtgenaaid, split uitgescheurd.

Identificatie
Titel
Bovenrok
Objectnummer
B000570
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16085
Werk
Breedte
34 cm
Lengte
93 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 24 augustus 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden