Datering
Maker onbekend

Bovenrok

Gedetailleerde beschrijving

Rok van witte dunne katoen, geborduurd met de hand in tamboereertechniek met in het bovenstuk kleine takjes bloemen de onderstrook een rand met grotere bloemmotieven in goudkleur en oud roze. Geplooid aan tailleband, glad buikstuk. Waarschijnlijk oorspronkelijk gerimpeld, bij latere vernieuwing tailleband geplooid. Wel origineel. Onderaan tot een hoogte van 40cm gevoerd met zwaar linnen. Links middenvoor een naad waar blijkbaar een baan stof is verwijderd. Aan de taille is het bovenste stuk van de rok naar binnengeslagen. Het borduursel is hier minder verkleurd.Van oorsprong is de rok (stof) van voor 1800 maar de rok is na 1800 vermaakt. Rond 1830 is de hele brede zoom in de mode. Ook de platte voorzijde is van na 1800. Zeer mooie oude Indische stof.

Identificatie
Titel
Bovenrok
Objectnummer
B000408
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14055
Werk
Breedte
29 cm
Lengte
94 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • Borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden