Datering
Maker Maretje Visser-van Altena

Halsdoek

Het doekje van antieke stof hoort bij het kostuum voor kerst, pasen en de zondagen tussen pasen en pinksteren. Het doekje is van de moeder van mevrouw Zeeman, mevr. Visser-van Altena, geweest. Onderdeel van kleding (ZZM 022380 t/m 022399) voor Pasen en daarna de zondagen tot Pinksteren en voor de kerst, in de lichte dracht en in de lichte rouwdracht, de zgn. fijne kap. De rok kan ook met pinksteren gedragen worden. Dit kostuum werd gedragen door Geertje Zeeman-Visser, geboren 28-02-1940 en gehuwd in 1963. Zij heeft de kleding tot begin jaren 80 elke dag gedragen. In 1999 droeg ze het alleen nog bij bijzondere dagen. Geertje Zeeman-Visser vertelt: met Kerst en Pasen draagt men een wollen borsik die in de lichte dracht met geel is geborduurd en in de donkere dracht bij een fijne kap met groen. Daarbij draagt men een stelletje d.i. voorpanden met steekmouwen, een boezel met rood gebreid in de lichte dracht, met groen in de donkere dracht. Groen draagt men ook wel in de lichte dracht, maar rood nooit in de donkere dracht. De boezels met rode en groene zijde gebreid draagt men ook als men aan het avondmaal gaat: rood bij de lichte en groen bij de donkere dracht. Daarbij draagt men dan een buisje met rood zijden koor in de lichte dracht en blauw zijden koor in de donkere dracht. Er waren twee soorten wollen borsikken: van baai en van stikjesgoed. Dit laatste kan niet gewassen worden. Ik droeg de baaien wollen borsik met de kerst en de stikjes wollenborsik met pasen. Eerste paasdag droeg ik een dikke muts met koor, en tweede paasdag een dunne muts, gebloemd met langet. Dit was gebruikelijk. Deze wollen borsikken zijn alle drie geborduurd door mij, de middeltjes ook. De rokken zijn door mij gerimpeld, maar mijn moeder zette ze in elkaar. De boezels heb ik zelf allemaal gemaakt, de rest is allemaal gemaakt door mijn moeder. De bauwen heb ik gekocht van de twee tantes van mijn man uit een erfenis. De doekjes zijn antiek. De lichte is van mijn moeder, de donkere heeft zij van iemand gekregen. De akertjes zijn allemaal gemaakt door mijn moeder, die als enige op Marken ontdekte hoe men garen akertjes moest maken en deze techtniek ook aan anderen heeft geleerd. De zilveren haakjes heb ik zelf gekocht.

Geruit doekje, rozerood met wit, diagonaal gevouwen en over de lange kant geplooid. Op de rugpunt zwarte initialen van mevrouw Visser-van Altena, MS= Maretje Sijmens, aan die punt akertje van witte kralen met zilveren akerhaakjes, bloemetjes met een rood steentje als hartje. Ook aan de twee uiteinden kralen akertjes met dezelfde akerhaakje met rood steentje als hart. Uit de rouw.

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
022397
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4351
Over
Onderwerpen
  • Paasfeest
    Het feest van Pasen, ter nagedachtenis aan de opstanding van Christus.
  • Pinksterfeest
    Het feest van Pinksteren, de vijftigste dag na Pasen, ter herinnering aan de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, die samen met Maria en andere vrouwen en mannen in een zaal te Jeruzalem bijeen waren.
  • Kerstfeest
    Verwijst naar het christelijke feest waarmee op 25 december de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Het kerstfeest is voor het eerst gedocumenteerd in 336 in Rome. Het gebruik om het feest op 25 december te vieren ontstond in de 4de eeuw in de westerse kerk als christelijke opvolger van het heidense midwinterfeest, waarmee de geboorte van de onoverwonnen zon werd gevierd. In het oosten werd aanvankelijk 6 januari als geboortedatum van Christus aangehouden, maar in de 5de eeuw was 25 december algemeen aanvaard; de Armeense kerk viert echter nog altijd Kerstmis op 6 januari. Kerstmis heeft het feestelijke element (versieringen, geschenken) overgenomen van de Romeinse Saturnalia en andere heidense feesten in dezelfde tijd van het jaar. Kerstmis is in de loop van de eeuwen tradities blijven opnemen; veel tegenwoordige kerstgewoonten zijn van niet-christelijke oorsprong. Altijdgroene bomen zijn bijvoorbeeld symbolen van overleven en worden al met Kerstmis geassocieerd sinds de Europese middeleeuwen. Kerstmis wordt vanouds beschouwd als een familie- en kinderfeest. In veel landen worden geschenken uitgewisseld uit naam of in de geest van de patroonheilige van het kerstfeest, Sint Nicolaas, oftewel de Kerstman. (AAT)
  • Rouwdracht
    Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT)
Werk
Breedte
75.0 cm
Hoogte
10.0 cm
Lengte
3.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Maretje Visser-van Altena ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • glas (materiaal)
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden