Datering

Friese vrouw

Friese vrouw

Gedetailleerde beschrijving

Half-figuur van een staande vrouw in ovaalvorm. De vrouw heeft haar rechter arm geleund op een halve deur of hekwerk, waarop rechts een mandje met bloemen staat. De vrouw is van voren gezien met het hoofd iets naar links gedraaid. De vrouw is gekleed in een japon met een halsdoek in de wijde halsuitsnijding, zij heeft een kralensnoer rond de nek en draagt op het hoofd een floddermuts. Randen afgesneden.

Identificatie
Titel
Friese vrouw
Objectnummer
006753
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15357
Over
Onderwerpen
 • klederdracht
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
6.4 cm
Hoogte
8.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 juli 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden