Datering
Maker Jan Derk Huibers

Vrouw, Hierden

De aquarel is een vrije interpretatie van de kunstenaar van de streekdracht van Hierden (of omgeving) en gebaseerd op een prent van een oudere periode namelijk 1850-1857. Het strookt dan niet geheel met de latere iets ontwikkelde streekdracht in de tijd van de datering van de aquarel 1887. Een feit is dat veel 19de eeuwse kunstenaars kleding van bewoners kochten en voorwerpen van antiekhandelaren (zoals in Volendam in het straatbeeld verscheen) om die vervolgens later in hun atelier toe te passen in hun schilderijen. Andere mensen (vaak familieleden) zaten model en het was vaak zo dat enkele onderdelen verkeerd werden gedragen en/of voorwerpen die niet bij elkaar gebruikt werden bij elkaar werden geplaatst. Vrijheid van de kunstenaar als het ware. Uit een vergelijking van enkele andere werken van Jan Derk Huibers valt te concluderen dat Huibers zowel voor het schilderij “De Dronkaard” uit 1876 als deze aquarel uit 1887 hetzelfde meisje/vrouw heeft geschilderd. Wanneer we het schilderij en de aquarel vergelijken met de prent “Over-Veluwe” van Valentijn Bing en Braet von Ueberfeldt dan blijkt dat Huibers wel heel veel heeft gekeken naar deze ingekleurde prent uit Costumes des Pays-Bas, Dessinés d' après nature par V. Bing et Braet von Ueberfeldt, Amsterdam, Frans Buffa en Zonen, uit [1850-]1857.

Halfportret, driekwart naar rechts. De jonge dame draagt een rood bovenstuk met blauw motiefje over een wit hemd met korte mouwen. Om haar hals een bloedkoralen ketting. Op haar hoofd een witte muts met rode bloemen, vastgeklemd door een sierraad met gouden krullen bij de oren. Verder draagt ze nog gouden oorringen. Opschriften/merken: r.b. JD Huibers 1887. In lijst achter museumglas.

Identificatie
Titel
Vrouw, Hierden
Objectnummer
004564
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16277
Over
Onderwerpen
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
39.5 cm
Hoogte
57.9 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jan Derk Huibers (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
 • grafiet
  Nagenoeg geheel uit koolstof samengesteld gesteente, verontreinigd o.a. met ijzeroxyde. Zwart met metaalglans.(Bouwmaterialen : encyclopaedische gids voor theorie en practijk / P.W. Scharroo, 3e herz. en verm. dr.)
 • museumglas
  UV-protective and anti-reflective glass. (Project Fotografie)UV-werend en ontspiegeld glas. (Project Fotografie)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 december 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hierden
 • Hierden
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden