Datering
Maker Paulus Utenwael

Gedenkpenning overzeese koophandel

Gedenkpenning door Staten van West-Friesland geslagen vanwege bloeiende stand overzeese koophandel.

Gedetailleerde beschrijving

Vz: Neptunus, de God van de Zee, zit op het voorstuk van een dolfijn met de drietand, zijn zeestaf, in de rechterhand. Op de achtergrond eneige schepen onder zeil en een zeestad door een hemels licht bestraald waarin in het Hebreeuws Jehovah (Heer) staat. Omschrift: SIDERE . PROFICIANT . DEXTRO . NEPTVNIA . REGNA (dat het zeevermogen onder dit gunstige gesternte toeneme). Kz: binnen een kring van namen en wapenschilden van ALCKMAER, HOORN, ENCKHVSEN, MEDENBLICK, EDAM, MONICEDAM, PVRMERENT, wordt door 2 leeuwen een kroon boven het wapen van West-Friesland gehouden. Binnenste omschrift: CISRHENANAE INSIGNIA FRISIAE (wapenschilden van het binnenrijnse Friesland (=Noord-Holland)). Om de penning zit een (later aangebrachte) zilveren rand en een ophangoog.

Identificatie
Titel
Gedenkpenning overzeese koophandel
Objectnummer
006559
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • penning
  Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11492
Over
Onderwerpen
 • Numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
 • Handel
  Te gebruiken voor het kopen, verkopen of ruilen van producten.
Vervaardiging
Maker
 1. Paulus Utenwael (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 oktober 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
 • Alkmaar
 • Enkhuizen
 • Hoorn NH
 • Medemblik
 • Edam
 • Monnickendam
 • Purmerend
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden