Datering
Vervaardiger Joannes Petrus Schouberg

Gedenkpenning opening van het Noord-Hollands kanaal

Gedenkpenning geslagen t.g.v. de opening van het Noord-Hollands kanaal in 1824.

Uitgebreide beschrijving

Vz: links gewend portret van koning willem I. Omschrift; WILHELMVUS. I. BELGII. - REX. LVXEMB.; MAGN. DVX. Onder de hals: I.P. SCHOUBERG F. (vervaardiger). Kz: Neptunus (als zinnebeeld van de Zee) die door de geopende sluizen van het Noord-Hollands kanaal komt met zijn gekroonde drietand en staand op een door 2 paarden getrokken voertuig. Links op de voorgrond het IJ; voorgesteld als een bij de biezen liggende riviergod met waterkruik en roeispaan. Rechts de Amsterdamse stedemaagd met wapenschild en de hoorn van overvloed naast de sluizen gezeten en Neptunus met uitgestrekte rechterhand verwelkomend. Boven deze voorstelling in omschrift: NOVA , AMSTELODAMVM , APERTA , NEPTVNO , VIA (een nieuwe zeeweg naar Amsterdam geopend). Tekst in de afsnede: CANALI , HOLL , SEPT , REGIIS , AVSPICIIS , PERFECTO , LAVTATVR , CIVITAS , Ao. MDCCCXXIV (door de voltooing onder koninklijke begunstiging van het Noord-hollands kanaal in het jaar 1824 wordt de stad (Amsterdam) of de staat verblijd) en I.P. SCHOUBERG F. (vervaardiger).

Identificatie
Titel
Gedenkpenning opening van het Noord-Hollands kanaal
Objectnummer
022209
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • gedenkpenning
  Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
 • kanaal
  Een kanaal is een gegraven waterweg van enige omvang, meestal bestemd voor de scheepvaart. (Leestekens)
 • numismatiek
  Numismatiek is de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld (munten en bankbiljetten) en vormverwante voorwerpen als penningen en gesneden stenen, alsmede de zaken die hierbij horen, zoals muntstempels, muntgewichten, druktechnieken en muntwetgeving.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5471
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Joannes Petrus Schouberg (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 november 1995
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae
graveur (prentmaker), stempelgraveur

Joannes Petrus Schouberg

Den Haag, – 14 maart 1851
Lees meer
RKD

Trefwoorden